Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

κατά Ιωάννη ανάγνωσμα!

21 Ιανουαρίου 
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Αγίου αποστόλου Τιμοθέου.
Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου.
Αγίου Βικεντίου του διακόνου.
Αγίων μαρτύρων Μανουήλ, Γεωργίου, Πετρου, Λεοντος, Σιωνίου, Γαβριήλ, Ιωάννου, Λεοντος, Παρόδου και των λοιπών τριακοσίων εβδομήκοντα επτά Μαρτύρων.
Οσιομάρτυρος Αναστασίου του διακόνου.
Οσίου Ιωσήφ του εν Κρήτη.
Οσίου Μακαρίου.
Αγίου Ιωάσαφ, φωτιστού της Αλάσκας.
Καθολική Εκκλησία
Αγίου Βικεντίου, προστάτη των παραγωγών οίνου και όξους.
Βίκτωρος μάρτυρος.
Αγίου Αναστασίου του Πέρσου.

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

290 : Η Τραπεζούντα τού Πόντου αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, τιμά τον πολιούχο και επίσκοπο τής πόλης, Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

565: Ο Ευτύχιος ανατρέπεται από Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τον Ιωάννη το Σχολαστικό.

815: Σφαγή Ελλήνων στην Αδριανούπολη από τους Βουλγάρους.

1350: Ανέρχεται επισήμως στον θρόνο τής Τραπεζούντας ο (Ιωάννης) Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός. Είχε επιστρέψει μαζί με την μητέρα του γιά να διεκδικήσει ειρηνικά τον θρόνο μετά από την παραίτηση τού θείου του Μιχαήλ Α΄ στις 13 Δεκεμβρίου 1349. Η χρυσή περίοδος τής Τραπεζούντας είναι συνδεδεμένη με τον Αλέξιο Γ΄, ο οποίος αποκατέστησε την ειρήνη μετά από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, νίκησε τους τουρκομάνους, έκτισε μοναστήρια και ευαγείς οίκους και οδήγησε την Αυτοκρατορία σε πρωτοφανή άνθηση. Η Αυτοκρατορία τής Τραπεζούντας, αναμφισβήτητα κατόρθωμα τού ακραίου μικρασιατικού Ελληνισμού, μπόρεσε να ζήσει και να ευδοκιμήσει παρά την αντιξοότητα των καιρών πάνω από δύο και μισό αιώνες, στα πλαίσια ενός αυτόνομου κράτους, και εδραιώθηκε το 1204, με πρώτο Αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄ Μέγα Κομνηνό, τῃ συνδρομή και Γεωργιανών δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις των Τραπεζούντιων ήταν λίγες και γι’ αυτό η επιβίωση τής Αυτοκρατορίας στηρίχτηκε στην γεωγραφική της θέση και στους διπλωματικούς ελιγμούς των “Μεγάλων Κομνηνών”. Το έμβλημα τής Αυτοκρατορίας ήταν ο χρυσός μονοκέφαλος αετός σε κόκκινη σημαία και ο επίσημος τίτλος των Αυτοκρατόρων αρχικά ήταν: “πιστός βασιλεύς και Αυτοκράτωρ πάσης Ανατολής, Ιβήρων και Περατείας”. Ο πληθυσμός τής Αυτοκρατορίας ανήρχετο σε 250.000 κατοίκους, με συνέπεια να έχει και αριθμητικώς μικρό στράτευμα. Ό,τι όμως οι Τραπεζούντιοι δεν διέθεταν σε αριθμούς, είχαν σε ποιότητα και ορμή· μία μουσουλμανική αναφορά τού 1350, επιβεβαιώνει ότι ήταν “πολεμοχαρείς άνδρες και ατρόμητοι, αν και λιγοστοί και όχι άριστα εξοπλισμένοι, ηρωικοί σαν τρομερά λιοντάρια, που ποτέ δεν αφήνουν την λεία τους να ξεφύγει”. Όταν το 1461 τα οθωμανικά στρατεύματα τού Μωάμεθ Β΄, εισέβαλαν στην Τραπεζούντα, τότε και μόνον, τότε έκλεινε η ιστορία τού ελεύθερου μικρασιατικού Ελληνισμού και ο κύκλος των αγώνων 416 ετών κατά τής τουρκικής λαίλαπας. Απομεινάρια τής Τραπεζουντιανής Αυτοκρατορίας – όσοι δεν πήραν τον δρόμο προς την Τιφλίδα, προς την Ρωσία και την απόμακρη χριστιανική Δύση -, οι ελληνόγλωσσοι χριστιανοί και κρυπτοχριστιανοί τού Πόντου, οι οποίοι ζουν αιώνες υπό τουρκική κατοχή. Οι ομάδες που επιβιώνουν, έχουν καταγραφεί από την έρευνα “Ethnic Groups in the Republic of Turkey” τού γερμανικού πανεπιστημίου τού Τybingen ως Γρεκόφωνοι μουσουλμάνοι “Greekophones Muslims”. Συγκροτημένοι σε κλειστές κοινωνικές ομάδες στις οποίες επικρατεί ενδογαμία, ξεχωρίζουν τον εαυτό τους από τους καθαρούς τούρκους και τους διακρίνει φιλελληνισμός. Αυτοπροσδιορίζονται ως “Ρωμαίοι” (Ρωμιοί) και είναι κυρίως ελληνόφωνοι.

1421: Μοναστηριακός κώδικας αναφέρεται σε έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε το Άργος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, δυσοσμία ξεχύθηκε σε ολόκληρη την πόλη, η οποία προερχόταν από τα έγκατα τής γης

1498: Ανακαλύπτεται από το Χριστόφορο Κολόμβο το νησί Άγιος Βικέντιος (την ημέρα του αγίου Βικεντίου).

1517: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Κάιρο.

1552: Αποκεφαλίζεται για προδοσία ο Έντουαρντ Σέιμουρ, δούκας του Σόμερσετ.

1556: Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη τού λογιότατου μοναχού και συγγραφέα, Μάξιμου τού Γραικού. Ο σοφός Άγιος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην Ρωσία, ενώ γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470. 

1561: Γεννιέται ο Άγγλος φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Σερ Φράνσις Μπέικον.

1666: Γεννιέται ο Σαχ Τζαχάν, 74 ετών, Αυτοκράτορας της Ινδίας (1627-58), μαχαραγιάς, ο οποίος έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, εις μνήμην της νεκρής του γυναίκας.

1771: Η Ισπανία παραχωρεί το Πορτ Έγκμοντ, των νησιών Φόκλαντ, στη Βρετανία.

1788: Γεννιέται ο σπουδαίος Άγγλος φιλέλληνας και ποιητής Λόρδος Τζορτζ Μπάιρον (Βύρων).

1788: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Λόρδος Βύρων. Ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και φιλέλληνας. Στην Αθήνα ερωτεύτηκε την Θηρεσία, κόρη του Άγγλου προξένου Θεόδωρου Μακρή όπου και της αφιέρωσε το ποίημά του «Κόρη των Αθηνών» [θαν. 19/4/1824 στο Μεσολόγγι].

1822: Ναυτική νίκη των Ελλήνων στον Πατραϊκό Κόλπο.

1824: Οι Ασάντι κατανικούν τις βρετανικές δυνάμεις στη Χρυσή Ακτή.

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το προηγούμενο βράδυ με 400 παλληκάρια του, πέρασε ανάμεσα από το τουρκικό στρατόπεδο, προσπαθώντας να εισέλθει στο Δίστομο γιά να ενισχύσει τους ήδη αμυνόμενους Σουλιώτες των Μποτσαραίων και τού Δράκου. Αν και έγιναν αντιληπτοί από τους τούρκους καθώς επακολούθησε και συμπλοκή, τελικά κατάφεραν τον σκοπό τους, με απώλεια ενός μόνον ανδρός. Οι 2.500 τούρκοι τού Ομέρ πασά, δεν προχώρησαν σε καμμία επιθετική ενέργεια, αναμένοντας ενισχύσεις. Η μάχη θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου. 

«Ἄφιξις Διονυσίου Βούρβαχη καὶ Βάσσου Μαυροβουνιώτου μετὰ στρατευμάτων ἐξ Ἐλευσῖνος τῆς Μεγαρίδος εἰς Χασιὰ τῆς Ἀττικῆς». 

1830: Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητη.

1830: Πεθαίνει ο Μακεδόνας αγωνιστής Τάσιος Καρατάσος, 66 ετών.

1837: Σεισμός στη νότια Συρία, με χιλιάδες νεκρούς.

1840: Βρετανοί άποικοι φτάνουν στη Νέα Ζηλανδία , υπό την ηγεσία του Έντουαρντ Γουέικφιλντ.

1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της. Η ίδρυση της είχε γίνει από το προηγούμενο έτος, οπότε και παραχωρήθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων. Πρώτος διοικητής ήταν ο Γ. Σταύρου.

1845: Ο Σπυρίδων Μπενιζέλος είναι και πάλι Δήμαρχος Αθηνών (21/1/1845-11/5/1847). Συνέδεσε το όνομά του με την χρηστή διαχείριση και την οικονομική εξυγίανση τού Δήμου Αθηναίων, με την αποκατάσταση τού Αδριάνειου Υδραγωγείου και την ύδρευση τής πόλεως, την επισκευή τού ναού τής Αγίας Ειρήνης ―προσωρινή Μητρόπολη―, την ανοικοδόμηση τής Ζωοδόχου Πηγής, την ίδρυση δημοτικού σχολείου στην περιοχή τής σημερινής Μητροπόλεως, τον δημοτικό φωτισμό και την δενδροφύτευση τής οδού Πατησίων. Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και επιμονή τα ζητήματα καθαριότητας τής πόλεως.

1849: Γεννιέται ο Σουηδός ποιητής Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1849: Πεθαίνει ο Κορίνθιος αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς σε ηλικία 109 ετών. Ο Πανούτσος Νοταράς εξελέγη πρόεδρος του Σώματος της Εθνικής Συνέλευσης, σαν το γηραιότερο μέλος της συνέλευσης, με την συντριπτική πλειοψηφία των 216 ψήφων. Η συνέλευση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1740 στα Τρίκαλα της Κορινθίας και έλαβε κλασική παιδεία. Το 1770 πήρε μέρος στην εξέγερση (τα λεγόμενα «ορλωφικά»). Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και πήρε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821. Ο Νοταράς τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα στις 18 Μαρτίου 1844 με τον Μεγαλόσταυρο.

1863: Ο Όθων και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα.

1863: Εξέγερση του Ιανουαρίου στην Πολωνία, Λιθουανία και Λευκορωσία για την επανάκτηση από τη Ρωσία της Πολωνολιθουανορουθηνικής Κοινοπολιτείας.

1866: Μέσα σε 14 μόλις ημέρες, η Χίος δέχτηκε και πάλι πλήγμα από σεισμό. Πριν ακόμη προλάβει να συνέλθει από το χτύπημα τής 7 τού μήνα, ένας ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ ήρθε να συμπληρώσει το κακό. Αρκετοί και μάλιστα ορισμένοι ισχυρότατοι μετασεισμοί,ταλαιπώρησαν την Χίο μέχριτον μήνα Μάρτιο.

1875: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ. Ο Γκρίφιθ θεωρούνταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η ταινία του "Η γέννηση ενός έθνους" (The birth of a nation 1915), αν και ήταν αρκετά επιτυχημένη, θεωρείται ότι προκάλεσε την αναβίωση του κινήματος των Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ.

1878: Ελληνική φάλαγγα, με αρχηγό τον υποστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, έπειτα από συγκινητική δοξολογία που τελέστηκε στην Λαμία, πέρασε στην κατεχόμενη από τους τούρκους Θεσσαλία. Ο τακτικός αυτός στρατός αποτελούμενος από 24.000 πεζούς, 300 ιππείς και 4 πυροβολαρχίες, πέρασε τα τότε σύνορα χωρίς να έχει κηρυχτεί πόλεμος. Σκοπός ήταν η προστασία των επαναστατημένων Θεσσαλών. Μέσα σε δύο ημέρες απελευθέρωσε τα χωριά μέχριτον Δομοκό.

1879: Οι Ζουλού σφαγιάζουν τα βρετανικά στρατεύματα στην Ισαντλγουάνα (Isandhlwana) κατά τη διάρκεια του πολέμου των Άγγλων με τους Ζουλού.

1889: Δημιουργείται η εταιρία Columbia Phonograph στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την πιο παλιά δισκογραφική εταιρία.

1892: Απεβίωσε στην Γαλλία ο εθνικός ευεργέτης, Κωνσταντίνος Ζάππας, εξάδερφος τού Ευάγγελου Ζάππα. Γεννήθηκε το 1814 στο Λάμποβο τής Βορείου Ηπείρου. Διαδραμάτισε κύριο ρόλο, μαζί με τον εξάδελφό του, στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων και μερίμνησε γιά την ανέγερση (1874-1888) τού καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική του περιουσία, κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις τής Ηπείρου και τής Θράκης, ενώ συστήθηκαν υποτροφίες γιά την μετεκπαίδευση σπουδαστών στις Γεωργικές Σχολές τής Δυτικής Ευρώπης.

1897: Οι Τούρκοι παραδίδουν στις φλόγες τις χριστιανικές συνοικίες των Χανίων για να καταπνίξουν τον αγώνα των Κρητών υπέρ της Ενώσεως με την μητέρα Ελλάδα.

1898: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των απεσταλμένων των Μεγάλων Δυνάμεων στην Αθήνα γιά την σύνταξη νόμου, βάσει τού οποίου θα εγκαθιδρυόταν και θα λειτουργούσε ο διεθνής οικονομικός έλεγχος. Η Ελλάδα τέθηκε υπό το καθεστώς του λόγω πτωχεύσεως. Οι απεσταλμένοι είχαν έλθει στην Αθήνα από τον Οκτώβριο τού προηγούμενου έτους. Η ειρήνη μετά τον λεγόμενο «ατυχή πόλεμο», κόστισε στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και 4 εκατ. λίρες γιά πολεμικές αποζημιώσεις υπέρ τής τουρκίας. Από το 1894 σημειώνονταν ταραχές στην Κρήτη, ενώ στην Μακεδονία η βουργάρικη προπαγάνδα φούντωνε, με τους Κομιτατζήδες να δρουν ανενόχλητοι. Τότε, Έλληνες στρατιωτικοί ίδρυσαν την Εθνική Εταιρεία και οργάνωσαν ένοπλα σώματα τα οποία δρούσαν στην Μακεδονία και συγκρούονταν πότε με τους βούργαρους κομιτατζήδες και πότε με τους τούρκους. Μετά δε την άφιξη τού εκστρατευτικού σώματος 1.500 ανδρών, με επικεφαλής τον ης συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο στην Κρήτη, η Υψηλή Πύλη, αφού πρώτα εξασφάλισε την ουδετερότητα των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, αντεπιτέθηκε, και μέσα σε τριάντα ημέρες οδηγηθήκαμε σε Συνθήκη. Το κράτος, καταρρακωμένο οικονομικά, αναγκάστηκε να ζητήσει εκ νέου δάνειο γιά ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με την προϋπόθεση όμως να δεχτεί τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα γιά 80 χρόνια, έως το 1978. Δεν άργησε να επανέλθει το 2010.

1899: Οι αρχηγοί έξι αυστραλιανών αποικιών συναντώνται στη Μελβούρνη προκειμένου να συζητήσουν για τη Συνομοσπονδία.

1901: Πεθαίνει η Βικτωρία, 83 ετών, Βασίλισσα της Αγγλίας (1837-01), που άφησε εποχή η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας. Τα 63 χρόνια, που βασίλευσε, η Βρετανία γνώρισε ημέρες ευημερίας και η αυτοκρατορία βρέθηκε στην καλύτερη της περίοδο, ιστορικά. Μετά το θάνατο της, βασιλιάς της Αγγλίας στέφεται ο γιος της Εδουάρδος.

1903: Οι ΗΠΑ και η Κολομβία καταλήγουν σε συμφωνία για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

1903: Η αρχαιολογική υπηρεσία περατώνει τις εργασίες της στην στοά Αττάλου. Από τις έρευνες και τις εργασίες αποκαλύφθηκε ολόκληρο κτήριο καθώς και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Η Στοά τού Αττάλου, στην ανατολική πλευρά τής Αρχαίας Αγοράς, ήταν δώρο τού βασιλέα τής Περγάμου, Αττάλου Β΄ (159-138 π. Χ.) στην πόλη των Αθηνών, όπως δηλώνει επιγραφή στο επιστύλιο τής κάτω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά: “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ“. Η εφημερίδα «Ακρόπολις» τής 21ης Ιανουαρίου 1903, έγραφε “Αἱ ἀνασκαφαὶ πρὸς ἀνακάλυψιν τῆς Στοᾶς Ἀττάλου, αἱ ἀπὸ τοῦ 1898 ἀρχίσασαι καὶ ἐν τῷ μεταξὺ πολλάκις διακοπεῖσαι, ἀπεπερατώθησαν ἤδη ὑπὸ τοῦ τέως Γενικοῦ ἐφόρου τῶν Ἀρχαιοτήτων κ. Μυλωνᾶ, ἀποκαλύψασαι ὁλόκληρον τὸ οἰκοδόμημα τῆς Στοᾶς ταύτης. Ἐκτὸς αὐτοῦ ἀνευρέθησαν ἐντὸς αὐτῆς καὶ πλείσται ἐνεπίγραφοι πλάκες, ἀλλὰ κατεστραμέναι ὑπὸ τοῦ χρόνου”. 

1904: Γεννιέται στη Ρωσία ο διάσημος Αμερικανός χορογράφος Μπαλανσίν.

1904: Ο Ίων Δραγούμης αποχωρεί από το προξενείο των Σερρών, όπου είχε βρεθεί προσωρινά ως αντικαταστάτης τού πρόξενου Σακ(χ)τούρη στις 16/9/1903. 

1905: Ματωμένη Κυριακή στην Πετρούπολη. Σφαγή 5.000 διαμαρτυρομένων εργατών από τα τσαρικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην ιστορία ως η "Ματωμένη Κυριακή" όταν η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 100 εργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η "Ματωμένη Κυριακή" αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1906: Εξοκέλλει το ατμόπλοιο «Βαλέντσια», με 119 νεκρούς.

1907: Ελληνικοί εμπορικοί οίκοι στην Οδησσό δέχονται επιθέσεις από ανθελληνικά στοιχεία. 

1908: Γεννιέται ο Ρώσος φυσικός Λεβ Λαντάου, Νομπελίστας (1962).

1909: Τηλεγράφημα από τα Χανιά αναφέρει ότι, 60 Ρώσοι στρατιώτες αναχώρησαν από το νησί και ότι, το στρατώνα τους στο Ρέθυμνο κατέλαβαν 180 χωροφύλακες, οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία.

1909: Γεννιέται ο Βιρμανός ΓΓ του ΟΗΕ Ου Θαντ.

1913: Η Τουρκία αποδέχεται τους όρους για ειρήνευση στη Βαλκανική Χερσόνησο και παραχωρεί την Αδριανούπολη.

1917: Ο Πρόεδρος Γουίλσον ζητά μια ειρήνη χωρίς νίκη για την Ευρώπη.

1918: Ανταρσία στο Σύνταγμα Λαμίας σε διαμαρτυρία για την επιστράτευση. Οι πρωταίτιοι εκτελούνται στις 27/1/1918.

1918: Ο πρώτος Ελληνικός αεροπορικός στολίσκος έρχεται σε σύγκρουση με εχθρικά σκάφη και καταφέρνει να καταρρίψειτο ένα. 

1919:Απεβίωσε ο γνωστός μουσικός μας, Νικόλαος Αναστασίου Παπαναστασόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη, μετά από την επιστροφή του ως όμηρος στην Βουργαρία.

1919: Ογκώδες συλλαλητήριο κατά της παράτασης της στρατιωτικής ιταλικής κατοχής στη Βόρεια Ήπειρο, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

1920: Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας κατόπιν προτροπής των Ιταλών, πολλοί άτακτοι τούρκοι επιτίθενται εναντίον τού Ελληνικού Στρατού. 

1920:  Με νομοσχέδιο δημιουργήθηκε η θέση τού υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, την οποία κατέλαβε στις 28 Ιανουαρίου ο Ύπατος Αρμοστής Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης. Ως αρμοδιότητα είχε την εκπροσώπηση τής Ελλάδος στην Μικρά Ασία. 1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μ.Ασίας επικρατεί ησυχία.

1921: Παραιτείται η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη.

1921: Το βρετανικό υποβρύχιο "Κ-5" χάνεται αύτανδρο στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων.

1922: Πεθαίνει ο Δανός Φρέντερικ Μπάγιερ, 85 ετών. Γεννήθηκε στις 21/4/1837. Τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1908. 

1922: Η Ελληνική Στρατιά τής Μ.Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1923: Αποφασίζεται η ίδρυση γεωργικής τράπεζας για την ενίσχυση των αγροτών.

1924: Ο πρώτος Εργατικός Πρωθυπουργός στη Βρετανία γίνεται ο Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ μετά την νίκη με μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων του Εργατικού Κόμματος. 

1924: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα γιά το πολιτειακό. Η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση στις 25 Μαρτίου, θα ψηφίσει υπέρ τής αβασίλευτης δημοκρατίας και με το δημοψήφισμα που έγινε τελικά στις 13 Απριλίου, επικυρώθηκε η έκπτωση τού βασιλικού θεσμού και η ανακήρυξη τού νέου πολιτειακού καθεστώτος. Σημειωτέον ότι το ερώτημα τού Δημοψηφίσματοςδεν ήταν Δημοκρατία ἤ Βασιλεία, αλλά Δημοκρατία ἤ όχι Δημοκρατία. Ο Βασιλέας Γεώργιος Β΄ βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό σε αναγκαστική άδεια.

1925: H Αλβανία κηρύσσεται δημοκρατία. Το κοινοβούλιο τής αλβανίας ανακηρύσσει την χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρός της είναι ο Αχμέτ Ζώγου. Το 1931, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Ελληνική», ως βασιλέας πλέον, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «[…] Ομολογώ, ότι πράγματι μέσα εις το βασίλειον των αλβανών υπάρχουν και μέρη Ελληνικά. Όπως η Κορυτσά, η Χιμάρα, η Δρόβιανη, το Αργυρόκαστρον εν μέρει και μερικά άλλα ακόμη. Αλλά αι διεθνείς συνθήκαι καθόρισαν τα σύνορά μας […] Όταν θα γυρίσω με το καλό, εάν έχωμεν υγείαν βέβαια, θα προσπαθήσω να εγκαινιασθεί με την φίλην πατρίδα σας μία νέα περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας επ’ αγαθώ αμτφοτέρων των μερών». 

1925: Γεννιέται ο συγγραφέας και στιχουργός Βαγγέλης Γκούφας, («Για χατίρι σου»). Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά.

1927: Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα Arsenal – Sheffield United στο Χάιμπουρι. Εννέα χρόνια μετά, το 1936, θα ακολουθήσει και η πρώτη μετάδοση του BBC στον αγώνα Arsenal – Everton.

1929: Οι Ελληνικές εκλογές Γερουσιαστών κηρύχθηκαν γιά τις 3 Μαρτίου. Στην χώρα μας δεν ευδοκίμησε ο θεσμός τής Γερουσίας ως δεύτερο αντιπροσωπευτικό σώμα, μολονότι δύο από τα προϊσχύσαντα Συντάγματά μας την θεσμοθέτησαν. Η Γερουσία στην Ελληνική συνταγματική ιστορία, εμφανίσθηκε με το Ψήφισμα τής Δ΄ Εθνικής Συνελεύσεως στο Άργος στις 22/7/1829, όπου με το Β΄ ψήφισμα αντικατέστησε το Πανελλήνιο. Ως προς την Γερουσία τού 1927, βάσει τού άρθρου 28, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκε στην Κυβέρνηση, στην Βουλή και στην Γερουσία. Κάθε πρόταση νόμου από την Βουλή περνούσε πρώτα από την Γερουσία, η οποία μέσα σε σαράντα ημέρες έπρεπε ν’ αποφασίσει. Στην περίπτωση που συμφωνούσε η πρόταση καθίστατο νόμος, εάν όμως διαφωνούσε, τότε η πρόταση νόμου επανερχόταν στην Βουλή όπου με απόφαση απολύτου πλειοψηφίας καθίστατο η πρότασις σε νόμο. Επίσης από τα 120 μέλη της, τα 92 εκλέγονταν από το εκλογικό σώμα, τα δέκα από την Βουλή και την Γερουσία, και τα υπόλοιπα 18 εκλέγονταν από επαγγελματικές οργανώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει και επαγγελματική αντιπροσώπευση. 

1929: Η κακοκαιρία μαστίζει ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα, με την Δυτική Μακεδονία να έχει αποκλειστεί από τα χιόνια και στον Έβρο να καταγράφονται πλημμύρες. 

1930: Μία τεράστια πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στα Χανιά, απείλησε με καταστροφή ολόκληρη την πόλη. Οι ζημιές που υπέστησαν κατοικίες και καταστήματα ήταν ανυπολόγιστης αξίας. 

1930: Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Μπάιρντ πραγματοποιεί χαρτογράφηση μιας νέας περιοχής, της Ανταρκτικής, συνολικής έκτασης 15.000 μιλίων.

1931: Ο σερ Άιζακ Άιζακς ορκίζεται γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας. Πρόκειται για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, που γεννήθηκε στην Αυστραλία.

1933: Ανακαλύφθηκαν στην Περσία τα ανάκτορα του Δαρείου και του Ξέρξη.

1936: Γεννιέται ο Άλαν Χίγκερ, Νομπελίστας (2000) Αμερικανός χημικός που τιμήθηκε για την ανακάλυψη των πολυμερών.

1938: Η Ελλάδα κερδίζει την Παλαιστίνη στο Τελ Αβίβ με 3-1, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και ο 30ος αγώνας της ομάδας, η οποία από το 1929 έως τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έπαιξε 32 μόνο αγώνες.

1939: Συνεχίζεται με επιτυχία η εξόρμηση γιά την ανάπτυξη τού πράσινου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τής χώρας. 

1939: Στο Βερολίνο, οι Ναζί διατάζουν την απομάκρυνση της κάστας των παλαιών αξιωματικών, που στην πλειοψηφία τους ανήκαν στην αριστοκρατία, εξαρτώντας έτσι άμεσα το στρατό από το κόμμα.

1939: Η πρώτη διάσπαση ατόμου ουρανίου επιτυγχάνεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1941: Ο Ελληνικός στρατός σε πάλη σώμα με σώμα, διώχνει τους Ιταλούς πέρα τού ποταμού Ντισνίτσι. .—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο. .—«Εχθρικαί αεροπορικαί επιδρομαί εις το βόρειον μέτωπον. Κατερρίφθη εχθρικόν αεροπλάνον παρά τού ημετέρου αντιαεροπορικού παρά την λίμνην τής Αχρίδος». 

1941: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ιταλικά στρατεύματα παραδίδουν το λιμάνι της Λιβύης Τομπρούκ στις αυστραλιανές συμμαχικές δυνάμεις.

1941: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

1942: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από το Κογκρέσο να αυξήσει τους φόρους, προς ενίσχυση του μεγαλύτερου προτεινόμενου προϋπολογισμού στην ιστορία του κράτους.

1942: Γεννιέται ο μεγάλος ποδοσφαιριστής (ΠΑΟ) Μίμης Δομάζος, Το 2001 βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αι. (φωτογραφία δεξιά).

1943: Ο ηρωϊκός συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, από τους βασικούς συντελεστές τής εποποιΐας τής Πίνδου στις πρώτες εβδομάδες τής ιταλικής εισβολής το 1940, πνίγηκε σαν σήμερα κατά την μεταφορά του μαζί με άλλους αιχμαλώτους στην Ιταλία. Αιτία ήταν ο τορπιλισμός τού πλοίου το οποίο τους μετέφερε. Με διακρίσεις ήθους και ανδρείας από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία, αποστρατεύθηκε το 1937 λόγω σοβαρών προβλημάτων που υπέστη η υγεία του από ασφυξιογόνα αέρια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια τού Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως η Πατρίδα τον χρειάστηκε, δεν δίστασε ούτε στιγμή να δηλώσει παρών. Από τον Αύγουστο τού 1940 εργάσθηκε υπεράνθρωπα γιά να προετοιμάσει την άμυνα τής περιοχής Πίνδου. Κάτοικοι και στρατιώτες τον λάτρεψαν γιά το ήθος του και την εμπιστοσύνη που τους ενέπνεε. Όταν εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών, ο Δαβάκης απέδειξε ότι τις εποποιίες δεν τις γράφουν οι μεγάλοι αριθμοί αλλά οι φλογερές καρδιές. Στα υψώματα τής Φούρκας, μαχόμενος στην πρώτη γραμμή, τραυματίστηκε βαριά και επέζησε από θαύμα. Στις 7 Δεκεμβρίου τού 1942, οι Ιταλοί κατακτητές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές Καλλιθέας. Στις 20 Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο «Cità di Genova» γιά το μοιραίο ταξίδι προς Ιταλία με σκοπό να κρατηθεί ως όμηρος. Ξημερώματα τής 21 Ιανουαρίου, το πλοίο τορπιλίσθηκε, με αποτέλεσμα ο σεμνός ήρωας να πεθάνει από πνιγμό. .—Μεταξύ των θυμάτων τού τορπιλισμένου Ιταλικού πλοίου “Citta di Genova”, ήταν και ο αεροπόρος μας Καλατζής ή Λίλης Θεόδωρος, Κατά την διάρκεια τού πολέμου 1940-1941, υπηρέτησε στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης με τον βαθμό τού Ανθυποσμηναγού και τον Δεκέμβριο τού 1942 αιχμαλωτίστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής και μεταφέρθηκε στην Πάτρα. http://www.pasoipa.org.gr/

1943: Δυνάμεις του Άξονα εγκαταλείπουν την Τρίπολη της Λιβύης και κατευθύνονται προς την Τυνησία, καταστρέφοντας βάσεις κατά την αναχώρησή τους.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι αρχίζουν την "Επιχείρηση Σανίδα" (Operation Shingle). Πρόκειται για μία επίθεση μέσω θαλάσσης, εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, στο Άνζιο της Ιταλίας.

1946: Το καθεστώς τής Ρωσικής σοβιετίας καταγγέλλει την παρουσία βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και ζητά την αποχώρησή τους. ης .—

1946: Κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων κομμουνιστών στην Μεσσηνία και την Λακωνία.

1947: Ο Πολ Ραμαντιέ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός στη Γαλλία.

1948: Γεννιέται ο Αμερικανός πυγμάχος Τζορτζ Φόρμαν.

1949: Ο εθνικός Στρατός με αρχηγό τον Στρατηγό Τσακαλώτο, ενεργεί την επιχείρηση με την ονομασία «Περιστερά» εναντίον ένοπλων κομμουνιστών στην Πελοπόννησο. Οι κομμουνιστές διατηρούσαν τάγματα ολόκληρα και ταξιαρχίες στην περιοχή. .—Την αυγή τής 21 Ιανουαρίου, οι κομμουνιστές κατέρριψαν στην δυτική πλευρά τού Καρπενησίου, πάνω από το νοσοκομείο, αναγνωριστικό αεροπλάνο τύπου Χάρβαρντ (Harvard), στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος Παναγιώτης Τσούκας και ο συνταγματάρχης Έντνερ από τις Η.Π.Α. .—Στις 10 το πρωί οι κομμουνιστές κατέλαβαν στα Ρόβια το τελευταίο φυλάκιο που συνέχιζε να αντιστέκεται στο Καρπενήσι. Η πόλη έπεσε πλέον στα χέρια τους. Εκτέλεσαν πολλούς (ο αριθμός παραμένει ανεξακρίβωτος), ορισμένους μάλιστα με φρικτό τρόπο κυρίως γιά εκδίκηση· προέδρους κοινοτήτων, μαυροσκούφηδες, εθνικόφρονες, δεδηλωμένους αντικομμουνιστές κ.α. Προέβησαν σε ευρείας κλίμακας αναγκαστική επιστράτευση περίπου 400 έως 700 νέων. Η ένταξη νέων ανθρώπων στις γραμμές των κομμουνιστών ανήκει στα μελανότερα σημεία τής ιστορίας τού στρατού τους, διότι οι επιστρατευμένοι ήταν άπειροι στα πολεμικά, απρόθυμοι να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, ακόμη και εχθρικοί. Όσα κορίτσια και αγόρια κρύβονταν, οι κομμουνιστές με ωμή βία και την απειλή των όπλων ανάγκαζαν τον πατέρα ή την μητέρα να τα παραδώσει στους δήμιους, ή εάν αρνιόταν να προδώσει, οδηγούσαν όλη την οικογένεια σε ειδικό τόπο όπου καιτην βασάνιζαν. Έτσι, εξανάγκαζαν τον κρυμμένο να παραδοθεί γιά να σώσειτην οικογένειά του. .—Ο π.Άνθιμος Μπουϊκίδης, σκοτώθηκε από νάρκη τοποθετημένη από κομμουνιστές. Ο ευσεβής και καλός ιερεύς την περίοδο τής Κατοχής εργάσθηκε γιά να κρατήσει τους ενορίτες του στα πλαίσια των εθνικών και χριστιανικών ιδανικών. Στάθηκε στο πλευρό των Εθνικών Ομάδων τής περιοχής του και τους βοήθησε όσο μπορούσε. Στις 21 Ιανουαρίου 1949,το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε χτύπησε σε νάρκη τοποθετημένη από τους συμμορίτες. Το αυτοκίνητο κομματιάστηκε και ο π.Άνθιμος σκοτώθηκε μαζί με δύο στρατιώτες.

1949: Οι κομμουνιστές του Μάο καταλαμβάνουν το Πεκίνο έπειτα από πολιορκία ενός μηνός.

1951: Πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός Σαπφώ Αλκαίου, 74 ετών.

1953: Η κυβέρνηση επιστρατεύει τούς απεργούς των Τραπεζών. 

1953:  Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "The Crucible".

1954: Έχασε την ζωή του ο πιλότος μας Στέφανος Μαρούσος στην Αγιοπηγή Καρδίτσης, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του, F-84G κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως.

1955: Ο Joe Davis σημειώνει το πρώτο επίσημο maximum σερί (147 πόντοι) στο snooker (αμερικανικό μπιλιάρδο) κερδίζοντας τον Willie Smith στο Leicester Square Hall.

1956: Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Λος Άντζελες, σκοτώνονται 30 άνθρωποι.

1957: Το Ισραήλ αποχωρεί από τη Χερσόνησο του Σινά. Είχε εισβάλει στην Αίγυπτο στις 29/10/1956.

1957: Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ Ηροδότου Δήμος, ετών 33 από το Φοίνιο, σκοτώθηκε από Άγγλους στην οδό Πλατρών-Φοινί, όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει ομάδα τής ΕΟΚΑ γιά επιχείρηση συλλήψεώς της κατόπιν προδοσίας.

1958: Ο πιλότος μας Γεώργιος Κάγκαλος έχασε την ζωή του, όταν το αεροσκάφος F-84G τής 339 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε κατά την εκτέλεση πτήσεως σχηματισμού ναυτιλιακού ταξιδιού, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος κοντά στην Τρίπολη Αρκαδίας. 

1959: Στην Ελλάδα αναστέλλεται με νομοσχέδιο τού υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή με ειδική ρύθμιση, η δίωξη των Γερμανών εγκληματιών και οι δικογραφίες διαβιβάζονται πλέον στην Γερμανία. Είχε προηγηθεί ταξίδι τού Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Βόνη, τον Νοέμβριο τού 1958. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή υποχρεώθηκε από την Γερμανία να αναστείλει την λειτουργία τού Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου και να στείλει τους οκτακόσιους φακέλους στην τότε Δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία, με την υπόσχεση ότι θα ασκήσουν οι ίδιοι δίωξη στους ομοεθνείς τους. Εν συνεχεία, οι διαπράξαντες τα φρικαλέα εγκλήματα, αθωώθηκαν με βουλεύματα και με το επιχείρημα ότι όσα έγιναν, ήταν νόμιμα στρατιωτικά αντίποινα.

1960: Η ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση νόμου για τις αγροτικές συντάξεις.

1962: Στο Παρίσι, Γάλλοι ακροδεξιοί της OAS, που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Αλγερίας, πραγματοποιούν βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας 13.

1962: Η Κούβα εκδιώκεται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

1963: Γαλλία και Γερμανία υπογράφουν τη συμφωνία των Ηλυσίων.

1964: Το μεγαλύτερο τυρί στον κόσμο παρουσιάζεται στο Ουινσκόσιν των ΗΠΑ, βάρους 15,723 κιλών.

1964: Ο Κένεθ Κάουντα ορκίζεται πρώτος Πρωθυπουργός της Βόρειας Ροδεσίας.

1965: Ως λύση τού Κυπριακού, κατατέθηκε από την Σοβιετική Ένωση πρόταση περί ‘’ομοσπονδίας’’. ης 

1965: Σε δηλώσεις του ο Σοβιετικός πρεσβευτής στην Κύπρο τάσσεται εναντίον της ένωσης με την Ελλάδα, ενώ σε επίσημη ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται ενάντια στη λύση της ομοσπονδίας.

1966: Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος τύπου Τ-33, στο οποίο επέβαινε ο πιλότος μας Παπαδάκης Στυλιανός, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου – Κατακόλου, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τού χειριστή. Ο πιλότος μας υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα) και γεννήθηκε το 1938, στο Ζάρο Ηρακλείου.

1967: Οι Simon & Garfunkel παίζουν ζωντανά στο Philharmonic Hall του Κέντρου Λίνκολ της Νέας Υόρκης. Ο δίσκος με τη live συναυλία θα δοθεί στη κυκλοφορία στις 16 Ιουλίου 2002.

1968: Εκτοξεύεται το «Απόλλων 5».

1968: Ο Μίκης Θεοδωράκης καταδικάζεται σε φυλάκιση 9,5 μηνών για αντίσταση και περιύβριση αρχής.

1970: Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

1971: Στην Καμπότζη, οι κομμουνιστές βομβαρδίζουν, για πρώτη φορά, την Πνομ Πενχ.

1972: Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία γίνονται μέλη της Κοινής Αγοράς.

1973: Πτώση νιγηριανού ναυλωμένου αεροσκάφους Μπόινγκ 707 στο Λάγος της Νιγηρίας κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κάνο, με απολογισμό 176 θύματα.

1973: Στον πρώτο τηλεοπτικό αγώνα μποξ, ο George Foreman κερδίζει με νοκ άουτ τον Joe Frazier για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

1973: Πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (1963-69) Λίντον Τζόνσον, 73 ετών.

1975: Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται οι πρωτεργάτες τού χαρακτηρισμένου πλέον ως πραξικόπημα, κινήματος τής 21ης Απριλίου 1967, μετά από την ολοκλήρωση τής ανακρίσεως. Ως πραξικόπημα χαρακτηρίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1975, με ψήφισμα τής Βουλής (βλ. και 20/1).

1976: Υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο.

1977: Η κυβέρνηση Κων. Καραμανλή συνεχίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο Στρατός αποκτά πυραύλους και νέα ελικόπτερα

1977: Απεβίωσε ο Μενέλαος Λουντέμης, 64 ετών, λογοτέχνης («Ένα παιδί μετράει τα άστρα»). γεννήθηκε 14 Ιανουαρίου 1912.



1980: Οι Δυτικές Ινδίες, με νίκη 2-0 επί της Αγγλίας, κατακτούν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Σειράς στο Κρίκετ.

1980: Σύλληψη στη Μόσχα του Αντρέι Ζαχάροφ ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για την στρατιωτική επιδρομή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Ο Ζάχαροφ, ήταν ο πρώτος Σοβιετικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1975.

1982: Πεθαίνει ο ηθοποιός από το Λουτράκι Παντελής Ζερβός, 74 ετών.

1982: Νομοθετική ρύθμιση γιά την αποποινικοποίηση τής μοιχείας, απορρίπτεται από την Εκκλησία τής Ελλάδος. Με τον Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου τού 1951, στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους γιά τους μοιχούς, μόνο εάν είχε ζητήσει η απατημένη ή ο απατημένος σύζυγος να ασκηθεί δίωξη, με την προϋπόθεση, την σύλληψη των δραστών επ’ αυτοφώρω. Με το νέο οικογενειακό δίκαιο τού 1982, παρά τις προειδοποιήσεις τής Εκκλησίας τής Ελλάδος ότι «[…] η αποποινικοποίηση τής μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια τής οικογένειας και τού γάμου», αποποινικοποιήθηκε.

1983: Οι Huston Rockets γίνονται η πρώτη ομάδα στο NBA που δεν σημειώνει ούτε ένα πόντο στη παράταση χάνοντας από τους Portland Trail με 113-96 (17-0 στην παράταση).

1983: Αποχωρεί από το τένις ο νικητής του Ουίμπλεντον, Μπγιερν Μποργκ αφού έχει κερδίσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Γουέμπλεϊ.

1984: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το ποντίκι και διασύνδεση GUI από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Apple Macintosh. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής με ποντίκι και GUI interface (ο Apple Macintosh, στη διάρκεια του 18ου Super Bowl , στο οποίο κέρδισαν οι Los Angeles Raiders τους Washington Redskins, με 38-9).

1987: Πρώτη αυτοκτονία μπροστά στην τηλεόραση στις ΗΠΑ: ο κριθείς ένοχος για δωροδοκία Μπ. Ντόιερ, προβαίνει σε απονενοημένο διάβημα.

1988: Σε ατυχήματα στη διάρκεια του Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, σκοτώνονται 6 άνθρωποι.

1988: Απόπειρα δολοφονίας με βόμβα τού υπάλληλου τής πρεσβείας των Η.Π.Α. Τζώρτζ Κάρος, επιχειρήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην περιοχή Φιλοθέη, Αττικής. 

1989: Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη F-16 C/D Fighting Falcon. Η Μοίρα 330 στην οποία εντάχθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη, είχε συγκροτηθεί στις 9/1/1989 με έμβλημα τον «Κεραυνό». Αποτέλεσε τον πυρήνα εκπαιδεύσεως και εξοικειώσεως των Ελλήνων χειριστών με το μαχητικό F-16, καθώς ήταν το πρώτο σχολείο μέχρι την επανασύσταση τής 346, που ανέλαβε το έργο εκπαιδεύσεως. Την δεκαετία τού 1990 θα συγκροτηθεί η 347 Μοίρα με F16 Block 50 (1997) και η 341 Μοίρα (1998) με μαχητικά τού ιδίου τύπου.

1989: Αμφισβητούμενη επιστολή του Κοσκωτά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου κατατίθεται στην Επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το γνωστό σκάνδαλο.

1990: Καταδικάζεται ο Ρομπερτ Μόρις, επειδή εξαπέλυσε ιό στο διαδίκτυο το 1988. Πρόκειται για τον ιό Μόρις, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιό που "κυκλοφόρησε" ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Μόρις τώρα είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

1990: Η IAAF αφαιρεί το μετάλλιο και το ρεκόρ από τον Μπεν Τζόνσον καθώς βρέθηκε να έχει πάρει αναβολικά.

1991: Ιρακινός πύραυλος Σκαντ ισοπεδώνει οικοδομικά τετράγωνα στο Ισραήλ, με 3 νεκρούς και 100 τραυματίες.

1991: Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της στρατιωτικής ανάμιξης της χώρας στον Πόλεμο του Κόλπου.

1991: Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της αναστολής της βοήθειας προς την ΕΣΣΔ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση βίας σε Λετονία και Λιθουανία από τον σοβιετικό στρατό.

1992: Αντάρτες καταλαμβάνουν το κτίριο του κρατικού ραδιοφώνου στο Ζαΐρ και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

1992: Η πρώτη Καναδή στο Διάστημα γίνεται η Δρ Ρομπέρτα Μποντάρ.

1992: Κατέπλευσε στο λιμάνιτού Πειραιά το αεροπλανοφόρο των Η.Π.Α., «Αμέρικα». .—

1992: Η κυβέρνηση διά στόματος τού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, απέρριψε την πρόταση χάριτος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, την οποία κατέθεσαν βουλευτές τού ΠαΣοΚ. Οι κατηγορίες αφορούσαν το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1993: Άλλη μία σκευωρία των αλβανών εις βάρος τής Ομογένειας και τής Ορθοδοξίας στην Βόρειο Ήπειρο. Μετά από την έντονη διαμαρτυρία τής Β’ κληρικολαϊκής συνελεύσεως στο Δυρράχιο, αλλά και την συγκέντρωση 80.000 υπογραφών, η βουλή των αλβανών απέσυρε ειδικό νομοσχέδιο το οποίο ήταν έτοιμη να ψηφίσει, και με το οποίο (ουσιαστικά) θα εξεδίωκε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στην Κορυτσά, από την πρώτη ημέρα που διέρρευσε η πληροφορία γιά ενδεχόμενη απόπειρα εκδιώξεως τού Αρχιεπισκόπου, οι Ομογενείς άρχισαν καθημερινές Θείες Λειτουργίες και αγρυπνίες.

1993: Στη Γερμανία, έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι από τους 65.000 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι 6.400 θεωρούνται οι πιο μαχητικοί.

1994: Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, υπογράφει τη Χάρτα του Παρισιού της ΔΑΣΕ.

1994: Στην Ινδονησία, επτά είναι οι νεκροί από το σεισμό 6,8 Ρίχτερ που πλήττει το νησί Χαλμαχέρα.

1994: Πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη ο Τέλη Σαβάλας (Αριστοτέλης Τσαβαλάς), 70 ετών, ηθοποιός ελληνικής καταγωγής («Κότζακ»).

1995: Έκρηξη βόμβας στο Ισραήλ, με 21 νεκρούς στο Μπέιτ Λιντ (Νετάνια), έργο 2 Παλαιστινίων καμικάζι.

1995: Στις ΗΠΑ, οι ταινίες "Φόρεστ Γκαμπ" και "Ο Βασιλιάς των λιονταριών" τιμούνται με τις Χρυσές Σφαίρες Κινηματογράφου.

1995: Όπως ανακοινώνεται 11 αεροπλάνα θα είχαν βομβαρδιστεί την προηγούμενη μέρα αν δεν αποκαλύπτονταν τα σχέδια της Αλ Κάιντα.

1995: Πεθαίνει η Ρόουζ Κένεντι, 104 ετών, μητέρα των Κένεντι, γεννημένη τστις 22/7/ 1890 (τα παιδιά της ήταν οι Τζον, Έντουαρντ και Ρόμπερτ).

1996: Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα (τα υπουργεία Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Τουρισμού συνενώνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης).

1996: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών, η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανήκουν στην οργάνωση Φατάχ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη την υποστηρίζουν.

1997: Πρόεδρος στα νησιά Μάρσαλ αναλαμβάνει ο Ιμάτα Καμπούα.

1997: Πρόεδρος της Βουλγαρίας ορκίζεται ο Πέταρ Στογιάνοφ.

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ, μετά την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία.

1997: Συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου, με την κατάθεση της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

1997: Η Αμερικανίδα Λότι Γουίλιαμς γίνεται το πρώτο πρόσωπο στον κόσμο που τη χτυπάει αντικείμενο από το Διάστημα (ένα κομμάτι από διαστημική συσκευή την «Ντέλτα»).

1998: Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Κούβα.

1998: Διαστάσεις παίρνει το ερωτικό σκάνδαλο «Λεβίνσκι» στο Λευκό Οίκο, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Κλίντον και τη νεαρή μαθητευόμενη Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία τον κατηγορεί για ερωτικές σχέσεις την περίοδο 1995-97.

1998: Στο «Αθήνα 2004», διορίζεται διευθύνων σύμβουλος ο Κώστας Μπακούρης.

1998: Αποδέχτηκε την ενοχή του ο ύποπτος «Unabomber» Theodore Kaczynski και καταδικάστηκε σε ισόβια.

1999: Το χειρότερο σκάνδαλο ηθικής πλήττει τη ΔΟΕ με 7 παραιτήσεις στελεχών της (κατηγορούμενων για αποδοχή χρημάτων (δωροδοκία) από το Σολτ Λέικ-εξαγοράστηκε η επιλογή του Σολτ Λέικ των ΗΠΑ για τόπο διεξαγωγής της χειμερινής Ολυμπιάδας του 2002 ).

1999: Σάλος στην Αθήνα: αστυνομικός έκοψε χθες με ψαλίδι την κοτσίδα του 16χρονου μαθητή αλβανικής καταγωγης Φλοριάν στη διάρκεια επεισοδίων. Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ η Ν.Δ. καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Παιδείας. Το υπουργικό Συμβούλιο δηλώνει ότι στηρίζει ομόφωνα τη μεταρρύθμιση ενώ μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα αναστέλλονται όλες οι μαθητικές κινητοποιήσεις.

2000: Η αθλήτρια του Πανελληνίου Πόπη Ουζούνη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα σφαιροβόλος που σπάει το φράγμα των 19 μέτρων με 19.03 (πανελλήνιο ρεκόρ) βελτιώνοντας την δική της επίδοση (18.12μ) από τις 26/1/1997.

2000: Πρόεδρος του Ισημερινού αναλαμβάνει ο Γκουστάβο Νομπόα.

2002: Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ γίνεται αισθητή στη μισή Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο (Αίγυπτος, Τουρκία). Στην Αττάλεια ένα άτομο πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Σεισμολόγοι, που αρχικά ανέφεραν διάφορα μεγέθη και διαφορετικό επίκεντρο αναφέρουν πως ο σεισμός αυτός είναι «μεμονωμένος».

2002: Σε επίθεση ενόπλων ισλαμιστών στο Αμερικανικό Κέντρο Πληροφόρησης της Καλκούτας σκοτώνονται 5 άτομα και 20 άλλα τραυματίζονται (η Ινδία θεωρεί υπαίτιο το Πακιστάν για τη νέα επίθεση-αυτοσυγκράτηση δείχνουν οι ΗΠΑ).

2002: Σε γυναίκα απονέμεται για πρώτη φορά το λογοτεχνικό βραβείο Έλιοτ. Είναι η Καναδή ποιήτρια και δοκιμιογράφος Αν Κάρσον για το έργο «Η Ομορφιά του Συζύγου» (το εν λόγω βραβείο έχει καθιερωθεί εδώ και 9 χρόνια).

2002: Ορκίζεται Πρόεδρος της Βουλγαρίας ο Γκεόργκι Παρβάνοφ (κέρδισε τις εκλογές του περασμένου χρόνου).

2002: Μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεκδικούν δύο εκτροφείς ψαριών από το Χονγκ Κονγκ επειδή είναι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου χρυσόψαρου στον κόσμο (ο Μπρους, έχει μήκος 37,2 εκατοστά, δηλ. μέγεθος…γάτας).

2002: Η AOL Time Warner μηνύει τη Microsoft, με την κατηγορία ότι ο πλοηγός της AOL, Netscape Navigator, έχει ζημιωθεί από το αντίπαλο πρόγραμμα της Microsoft, Internet Explorer.

2003: Στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, οι χριστιανοδημοκράτες του πρώην πρωθυπουργού Γιαν Πίτερ Μπαλκενέντε κερδίζουν 150 έδρες στη Βουλή -όσες ακριβώς είχαν κερδίσει και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, οκτώ μήνες πρωτύτερα- έναντι 42 των Εργατικών, με συμμετοχή 80,3%. Τρίτο έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 28 έδρες. Το κόμμα του δολοφονηθέντος λαϊκιστή Πιμ Φόρτουιν υπέστη βαρύτατες απώλειες και φαίνεται να κερδίζει μόλις οκτώ έδρες.

2003: Γίνεται η τελευταία επιτυχής επαφή με το διαστημόπλοιο Pioneer 10, ένα πλέον μακρινά αντικείμενα που κατασκευάστηκε από άνθρωπο.

2003: Ανακοινώνεται επίσημα η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία.

2004: Και το όνομα αυτής Ίνγκριντ Αλεξάνδρα. Η κόρη του διαδόχου του νορβηγικού θρόνου Χάκωνα και της συζύγου του, Πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, θα γίνει μια των ημερών η πρώτη γυναίκα μονάρχης στη χώρα από το 15ο αιώνα.

2005: Πραγματοποιείται στο Κάρντιφ (στο Στάδιο της Χιλιετίας) η Συναυλία για τη Βοήθεια των θυμάτων του τσουνάμι στον Ινδικό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική συναυλία στην Αγγλία, από το Live Aid του 1984, με έσοδα πάνω από 1,25 εκατομμύρια λίρες ή 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

2006: Το αργυρό μετάλλιο κατακτά ο Γιάννης Ταμουρίδης στο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας που διεξήχθη στο Λος Αντζελες. Ο Έλληνας ποδηλάτης έχασε μάλιστα την πρωτιά για μόλις τέσσερις πόντους από τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη, Ρώσο Ιγνάτιεφ.

2006: Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που επρόκειτο να δικάσει τον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για τις δηλώσεις του περί σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανικής Αυτοκρατορία αποφασίζει να σταματήσει την σε βάρος του δίωξη.

2006: Στην Πορτογαλία, ο Καβάκο Σίλβα εκλέγεται πρώτος κεντροδεξιός Πρόεδρος στην Πορτογαλία.

2008: Πάνω από 130 μετανάστες έχασαν την ζωή τους την περασμένη εβδομάδα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με πλοιάρια τον Κόλπο του Άντεν και να φθάσουν στην Υεμένη, ανακοινώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

2008: Προσωρινές αλλαγές στη σημαία του Ιράκ, με ψήφους 110 υπέρ και 50 κατά, εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο της χώρας. Αφαιρούνται μεταξύ άλλων τα τρία αστέρια, σύμβολα που θύμιζαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

2009: Στην Ισλανδία, χρήση δακρυγόνων πραγματοποιεί για πρώτη φορά από το 1949 η αστυνομία κατά διαδηλωτών που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική κρίση στη χώρα.

2009: Στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σε θάνατο καταδικάζεται ο Ζανγκ Γιουζούν, επειδή παρήγαγε και διέθετε στο εμπόριο βρεφικό γάλα σε σκόνη επιμολυσμένο με μελαμίνη. Τουλάχιστον 6 παιδιά βρήκαν το θάνατο από την κατανάλωση του εν λόγω γάλακτος. Ένας ακόμα κατηγορούμενος, η πρώην πρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου Sanlu, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

2009: Συνολικά 235.816 άνθρωποι πέθαναν το 2008 σε φυσικές καταστροφές,με τα περισσότερα θύματα στη Μιανμάρ εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς και στην Κίνα από το σεισμό στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός θυμάτων μετά το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία το Δεκέμβριο του 2004.

2010: Νέος Πατριάρχης Βελιγραδίου εκλέγεται ο επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος, που διαδέχεται τον αποβιώσαντα Παύλο.

2010: Η Κίνα απορρίπτει την κριτική των ΗΠΑ αναφορικά με τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, τονίζοντας ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το θέμα.

2010: Στις κάλπες προσέρχονται οι κάτοικοι στις Ολλανδικές Αντίλλες, για να εκλέξουν την τελευταία κυβέρνηση στην ιστορία τους, ενόψει της διάλυσης του νησιωτικού συμπλέγματος.

2013: Ημερομηνία θανάτου γιά τον Διδάκτωρα Πανεπιστημίου και σπουδαίο συνθέτη μας, Μιχάλη Αδάμη. 

2014: Εν μέσω Μνημονίων και περικοπών, ο υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, με την υπ’ αριθμ. Φ.6182.4/ΑΣ 2669 απόφαση, ενέκρινε την διάθεση ποσού ύψους 2.558.300 (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων τριακοσίων) δολαρίων Η.Π.Α. ως υποχρεωτική συνεισφορά τής Ελλάδος στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί γιά το 2013 – MINUSMA… .

2014:—Εν μέσω Μνημονίων και περικοπών, ο υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, με την υπ’ αριθμ. Φ.6182.4/ΑΣ 2664 απόφαση, ενέκρινε την διάθεση ποσού ύψους 2.499.612 (δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων ενενήντα εννέα χιλιάδων εξακοσίων δώδεκα) δολαρίων Η.Π.Α. ως υποχρεωτική συνεισφορά τής Ελλάδος στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβερία – UNMIL… 

2018: Με ψήφισμα γιά την μη χρήση τού όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος τής Συντονιστικής Επιτροπής τής διοργανώσεως, Όθων Ιακωβίδης, ανέγνωσε το ψήφισμα τού συλλαλητηρίου γιά την Μακεδονία και χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως λαϊκή συνέλευση. Προειδοποίησε τούς πολιτικούς ότι: «[…] η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή τού Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει την Δημοκρατία». Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 346.000 (περιθώριο λάθους +- 10%) ενώ συνολικά στην Θεσσαλονίκη έφτασαν 1.300 λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000… .

2018: Αντιεξουσιαστές… επιτέθηκαν σε λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε από την Αθήνα γιά να μεταφέρει πολίτες στην Θεσσαλονίκη γιά το μεγάλο Μακεδονικό συλλαλητήριο. Οι δράστες εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον τού λεωφορείου, περίπου στις 7 το πρωί, στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Από την επίθεση τραυματίστηκε μία γυναίκα. .—Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κορυτσά μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αλβανίας, οι οποίες εστίασαν σε διμερή θέματα (βλ.& 19/1). Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Τρείς είναι οι βασικές θεματολογίες που τους απασχόλησαν. Η πρώτη περιλαμβάνει την επίλυση τής εμπόλεμης κατάστασης, το θέμα των Τσάμηδων (!..) και το ζήτημα τού κοιμητηρίου των πεσόντων Ελλήνων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Η δεύτερη περιλαμβάνει τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα τής Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και συνδυάζεται δυστυχώς με τα δικαιώματα των αλβανών που ζουν στην Ελλάδα (!..). Η τρίτη περιλαμβάνειτην οριοθέτηση τής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) και την υφαλοκρηπίδα. 

2019: Με διαφωνίες και ενστάσεις σε τρία σημαντικά θέματα –τον νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό και τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως την Εγνατία Οδό–, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖανέλ και των Θεσμών (πρώην Τρόϊκας), στο πλαίσιο τής δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολογήσεως. Οι Θεσμοί έως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με δεκάδες άλλους παράγοντες τής επιχειρηματικής, τραπεζικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής τής χώρας. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τις διαπιστώσεις τους στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών τής Ευρωζώνης. Εκεί θα φανούν και τα περιθώρια ευρέσεως κάποιας πολιτικής λύσεως στα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά και ο χρόνος που θα δοθεί στην ελλαδική πλευρά ούτως ώστε να ολοκληρώσειτις εφαρμοστικές διατάξεις των Μνημονίων. .

2019:—Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚY.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε την επέκταση τής συμβάσεως παραχωρήσεως τού αερολιμένα των Σπάτων. Η νέα σύμβαση δημοσιοποιήθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας τής Κυβέρνησης και μένει η υπογραφή της από τον υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η κύρωσή της από την Βουλή θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

2020: Μαχητικό αεροσκάφος των τούρκων, πέταξε σαν σήμερα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την ναυτική βάση τής Λέρου!.. Αυτά είναιτα αποτελέσματα τής συνεχούς υποχωρητικής πολιτικής των τελευταίων σαράντα και χρόνων. .—Βάσει δηλώσεως τής κυβερνήσεως, αυτό που θα αντιτάξει απέναντι στην εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές δράσεις τής τουρκίας, είναι ένα: «[…] πλέγμα συμμαχιών και πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «[…] όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται» και ότι: «[…] αυτός ο οποίος φοβάται και εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός που δεν έχει το δίκιο με το μέρος του»… Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι «[…] δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα νησιά», ότι η Ελλάδα κάλεσε τον Λίβυο Χαφτάρ γιά να προκαλέσει την τουρκία, καλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διορθώσει το λάθος του… .

2020: Ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνεντεύξεως στο πλαίσιο τού Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός Ελβετίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «[…] η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική διαμοιρασμού των φυσικών πόρων καθώς η σημερινή ανώριμη συμπεριφορά της δεν βοηθά στην λύση των προβλημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου